|

Galentine’s Day Tea Party Etiquette

Galentine's Day Tea Party Etiquette | beautiful table with cakes, champagne and pink straws

Any opportunity to share fun with friends is a treat, and “Galentine’s Day” is an especially sweet occasion. The holiday wasn’t official until 2010, but women have been coming together to celebrate their friendship long before the cute name made a splash. This year, Galentine’s Day is February 13, but you can celebrate anytime you wish. Even if you have a special love interest, it doesn’t mean you can’t spend quality time with friends and family you hold dear in your heart, letting them know how much they mean to you.

Galentine's Day Tea Party Etiquette | beautiful table with cakes, champagne and pink straws

“There is nothing better than a friend, unless it is a friend with chocolate.” —Linda Grayson

I am over the moon excited this year because I have been invited to my friend, Trudy’s, Valentine’s Day Tea, and she is the ultimate host. I’m sharing a few photos with you to give you some ideas around what you can do at your own Valentine’s Day/Galentine’s Day Tea. I’ve also included a fun little quiz you can give your guests as a conversation starter.

Diane and her friend Trudy

A Galentine’s Day Tea Party Etiquette Quiz

1. What is the official name of the tea plant?

a. Lilium Orania
b. Camellia sinensis

Answer: b
According to Artful Tea, black tea, green tea, white tea, oolong tea, pu-erh tea, and purple tea are all made from the camellia sinensis tea plant.

2. What item should never be invited to the tea table?

a. Beef
b. Coffee

Answer: b

overhead photo of tea table with pink tablecloth and sugar cubes

3. What should never be added when adding lemon to the tea?

a. Cream
b. Honey

Answer: a

4. What is the “fanciest” of tea ceremonies?

a. Afternoon Tea or Royal Tea
b. High Tea

Answer: a

beautiful cake decorated with roses at the tea table

5. What is a tea basin?

a. A bowl to dip your fingers.
b. A dish that houses used tea leaves.

Answer: b

tea party table with floral arrangements

6. Tea bags should never be used at a formal tea.

a. True
b. False

Answer: b

7. What item transforms an Afternoon Tea to a Royal Tea?

a. Champagne
b. Tiaras and gloves

Answer: a

8. High Tea is normally served between what hours?

a. 2 – 4 pm
b. 5 – 7 pm

Answer: b

tea party table

9. How many ounces does a traditional teacup hold?

a. 6 ounces
b. 4 ounces

Answer: a

10. A saucer never leaves the teacup – always hold both in your hand.

a. True
b. False

Answer: b

11. Holding your pinkie in the air when you sip your tea is a sign of good manners.

a. True
b. False

Answer: b

Galentine's Tea Etiquette | Order of the Courses

I’d love to see how you celebrate Galentine’s Day—be sure to tag me on social media @dianegottsman or The Protocol School of Texas with photos or videos from the festivities.

For more Galentine’s Day inspiration, you may also like Galentine’s Day Tea Etiquette. Be sure to check out The Protocol School of TexasRead Diane’s posts on Inc., subscribe to her articles on The Huffington Post, “like” The Protocol School of Texas on Facebook, and follow her on PinterestInstagram and Twitter

Similar Posts